ISO 22001 ve HACCP
ISO 22001 ve HACCP
ISO 22000, gıda güvenliği ile ilgili olarak geliştirilmiş bir standartlar ailesidir. Bu standartlar, gıda zincirindeki herhangi bir kuruluşun gıda güvenliği tehlikelerini en aza indirmesine yardımcı olmayı amaçlar. ISO 9000’un genel bir türevidir ve aşağıdaki unsurları içeren bir gıda güvenliği yönetim sistemi için gereklilikleri belirler:
ISO 22000, gıda güvenliği ile ilgili olarak geliştirilmiş bir standartlar ailesidir. Bu standartlar, gıda zincirindeki herhangi bir kuruluşun gıda güvenliği tehlikelerini en aza indirmesine yardımcı olmayı amaçlar. ISO 9000’un genel bir türevidir ve aşağıdaki unsurları içeren bir gıda güvenliği yönetim sistemi için gereklilikleri belirler:
- Interaktif iletişim
- Sistem yönetimi
- Ön koşul programları
- HACCP ilkeleri
ISO 22000, gıda güvenliği sistemlerinin yapılandırılmış bir yönetim sistemi çerçevesinde kurulmasını ve işletilmesini sağlar. Bu, kuruluşun genel yönetim faaliyetlerine entegre edilerek maksimum fayda sağlar. ISO 22000, ISO 9001 ile uyumlu hale getirilmiştir ve diğer yönetim sistemleriyle bağımsız olarak uygulanabilir veya entegre edilebilir.
ISO 22000, Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları (HACCP) sisteminin ilkelerini ve uygulama adımlarını entegre eder. Bu sayede, gıda zincirindeki herhangi bir kuruluş, tehlike analizi yaparak etkili kontrol önlemleri kombinasyonu oluşturabilir. ISO 22000’in gereklilikleri, Avrupa Birliği’nin Eko-Yönetim ve Denetim Programı’nın (EMAS) bir parçası olarak kabul edilmiştir.
Swiss Approval International, ISO 22000 standardı tarafından belirlenen ilke ve kuralları doğruluk ve bağımsızlıkla sağlayarak kuruluşlara uluslararası pazar için uygun pasaportu veren akredite bir sertifikasyonu garanti eder. Bu standart, FS22000 Gıda Güvenliği Sistemleri Belgelendirme (FSSC) Programında da kullanılmaktadır ve Küresel Gıda Güvenliği Girişimi (GFSI) onaylıdır.